Hva er eksistensiell terapi?

Eksistensiell terapi (ET) er en psykoterapeutisk praksis med røtter i eksistensfilosofi og fenomenologi, så vel som i forskningsbasert kunnskap og forskjellige eksistensielt orienterte behandlingstradisjoner fra psykiatri og klinisk psykologi. I ET vil man søke å klargjøre klientens/pasientens unike livsbetingelser slik at denne kan få muligheten til å engasjere seg i sine livsproblemer og skape sin egen unike livsprosjekt. På den måten er ET ment å hjelpe folk til å leve mer reflekterte, ansvarlige og meningsbevisste liv.

ET er først og fremst et samarbeid mellom to mennesker som lever under de samme grunnleggende livsbetingelsene, og som samtidig anerkjenner asymmetrien i en relasjon der den ene er en betalt profesjonell og den andre er en som søker hjelp. ET er en terapeutisk prosess som vektlegger ivaretakelse, ærlighet og empatisk støtte, men som også er ment å utfordre klientens måter å være i verden på.

ET vektlegger hvordan alle mennesker har en viss kapasitet for frihet og samtidig hvordan alle på noen måter også er ufrie. ET vektlegger også hvordan individers unike og meningsskapende livsprosesser aldri blir «ferdig formet,» men heller er i en kontinuerlig tilstand av «tilblivelse.» I ET legges det også ofte en spesiell vekt på hvordan vansker i livet relaterer seg til universelle eksistensielle grunnkonflikter som (spenningene mellom) død-liv, mislykkethet-suksess, styrke-svakhet, grader av ansvar, trygghet-utrygghet, frihet-ufrihet, orden-kaos og fortvilelse-håpefullhet.

I ET vil man være spesielt opptatt av å ikke pålegge ens private, eller samfunnsdefinerte normer og verdier på det terapeutiske arbeidet og heller søke å oppdage og fostre individets unike moralske univers og måter å leve på.

ET har et solid filosofisk, så vel som vitenskapelig belegg. Flere studier tydeliggjør nytteverdien av ET. Se for eksempel: Vos, J., Craig, M. & Cooper, M. (2015), Vos, J. & Vitali, D. (2018) og Wampold, B.E. (2008).

Referanser:

Vos, J., Craig, M. & Cooper, M. (2015). Existential therapies: A meta-analysis of their effects on psychological outcomes. Journal of consulting and clinical psychology, 83(1), 115. https://doi.org/10.1037/a0037167

Vos, J. & Vitali, D. (2018). The effects of psychological meaning-centered therapies on quality of life and psychological stress: A metaanalysis. Palliative & supportive care, 16(5), 608–632. https://doi.org/10.1017/S1478951517000931

Wampold, B.E. (2008). Existential–Integrative Psychotherapy: Coming of Age. PsycCRITIQUES, 53(6). https://doi.org/10.1037/a0011070